Jajko w koszulce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 sztuka
  • woda

    1 litr
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajko w koszulce: Do wysokiego garnka wlać wodę i ocet. Zagotować. Jajko w temperaturze pokojowe wbić do małej filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i za pomocą łyżki mieszać ją tak długo, aż na środku zacznie kręcić się wir. Jednym, sprawnym ruchem wylać jajko z filiżanki w sam środek kręcącego się wiru. Gotować ok. 3 minut. Jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Osuszyć na ręczniku papierowym i ułożyć na chlebie. Przed podaniem posolić.

Rady:
Jajko do przygotowania jajka w koszulce musi być bardzo świeże.
Po wlaniu jajka do wodnego wiru można delikatnie zagarnąć do środka rozpływające się białko, tak aby jajko nabrało okrągłego kształtu.
Ocet ma za zadanie natychmiastowe ścięcie się białka. Można dodać go tyle, ile lubimy, jednak nie mniej niż 1 łyżkę.
Jajko solimy dopiero po podaniu na talerz, nie należy solić wody w której się gotuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 09.03.2017 12:53
musze sprobowac.
Kuchenka 10.10.2013 10:27
super śniadanie
Łucja 09.10.2013 22:20
smakowicie to wszystko wygląda! aż zrobiłam się głodna!
Gary Michy 09.10.2013 20:44
Mój ulubiony sposób na jajko :) Pycha!
Rafał10 09.10.2013 17:58
takie jajko mogłabym jeść codziennie na śniadanko, humor przez cały dzień murowany :)
Maria 70 09.10.2013 16:28
Jeszcze tylko listek sałaty i śniadanko pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat