Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko posadzone na chlebie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb tostowy
jajko
pomidor
natka pietruszki
masło
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko posadzone na chlebie

Przygotuj potrzebne składniki. Wybierz dowolny typ pieczywa (najlepiej sprawdza się tostowe) oraz ulubione dodatki, z którymi podasz jajko. Ukrój pożądaną liczbę kromek chleba, a następnie posmaruj je masłem z obu stron. W każdej kromce wytnij otwór. Możesz użyć specjalnych foremek w kształcie serca, gwiazdy itp. lub zwykłej szklanki. Kromkę z wyciętym otworem usmaż z jednej strony. Gdy się zrumieni, odwróć. Do otworu wbij jajko. Uważaj, by nie wylało się na całą kanapkę. Dodaj sól i pieprz PRYMAT do smaku. Smaż około trzy minuty pod przykryciem. Płomień nie powinien być zbyt duży, by grzanka nie przypaliła się od spodu zanim jajko zetnie się na wierzchu. Podawaj na plastrach wędliny lub w towarzystwie ulubionych warzyw w postaci surówki lub sałatki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak