Jajka zapiekane z boczniakami

Jajka zapiekane z boczniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 szt
  • boczniaki

    40 dag
  • cebula

    2 szt
  • śmietana 30-pocentowa

    0,75 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżeczka
  • bułka tarta

    3 łyżeczki
  • żółty ser starty

    5 ostry
  • ryż

    1,5 (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na półtwardo i obrać ze skorupek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać bułką. Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć, drobno pokroić, odparować na suchej patelni, a potem podsmażyć na maśle razem z obraną i posiekaną cebulą. Skropić wodą, posolić i udusić do miękkości. Następnie posypać mąka, wymieszać i zagotować. Dodać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozłożyć ryż, ułożyć na nim jajka, polać grzybami, posypać żółtym serem i zapiec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podawać gorące z ciemnym pieczywem i sałatką z pomidorów.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

15.04.2015 08:00
może być smaczne

gosia561

27.04.2011 21:45
super jedzonko

Dorota61

01.02.2011 16:23
mniam!

Barbara55

24.09.2010 04:27
ale jaja

marta639

17.09.2010 15:18
Przepis godny uwagi.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat