Jajka w sosie porowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • por

    1
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • serek topiony

    1 (100 gram)
  • kostka rosołowa

    1
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, po czym przekrawamy je wzdłuż i układamy żółtkiem do talerza. Por drobno siekamy, przekładamy do małego garnka i podsmażamy na oliwie do momentu, aż zacznie się robić miękki. Następnie dodajemy serek topiony i na małym ogniu mieszamy go z porem, aż się rozpuści. Do pora z serkiem wlewamy szklankę wody i dodajemy kostkę rosołową. Mieszając, sos doprowadzamy do wrzenia. Gotowy sos łyżką wlewamy między połówki jajek. Dekorujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 20.03.2015 22:10
Bardzo smacznie.
Wafelek2601 20.03.2015 19:56
Bardzo smaczne jajeczka
joanna43 20.03.2015 19:49
smakowite połączenie
Renata9 20.03.2015 18:22
Pyszna kolacja
mirosława4 20.03.2015 18:10
smaczne na kolację i nie tylko
Sroczka 20.03.2015 18:05
Pyszne danie na kolację.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat