Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka po szkocku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
jajko 14 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szkl + do panierki
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka po szkocku

Kroki postępowania

1
Dziesięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, odkładamy do obeschnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy tartą bułkę i wbijamy dwa jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie wyrabiamy.
Krok 1 - Jajka po szkocku foto
2
Mięso dzielimy na porcje. Rękoma ugniatamy placek i w środek wkładamy jajko. Zalepiamy bardzo dokładnie.
Krok 2 - Jajka po szkocku foto
3
Roztrzepujemy dwa jajka z odrobiną wody i doprawiamy. Każdą kulkę mięsa maczamy w jajku i obtaczamy tartą bułką.

Wrzucamy na dość głęboki, rozgrzany olej i smażymy, aż będą rumiane, obracając z każdej strony.
Krok 3 - Jajka po szkocku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 16.12.2016 13:16
smaczne danie
MonikaW 16.12.2016 09:50
bardzo je lubię
Stenka 15.12.2016 22:01
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak