Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34

4.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

rostbef wołowy 800 g
Musztarda rosyjska Prymat
miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
ogórki konserwowe kilka sztuk
olej rzepakowy
tymianek
rozmaryn
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Purée jabłkowe

jabłko kwaśne 3 sztuki
masło 1 łyżka
miód wielokwiatowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34

Kroki postępowania

1
Tymianek, rozmaryn oraz pieprz łączymy z olejem. W przyprawach obtaczamy rostbef i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34 foto
2
Następnie obsmażamy mięso na oleju i smarujemy niewielką ilością musztardy wymieszanej z miodem. Przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową, zawijamy w nią mięso i wstawiamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 160̊ C. Upieczone mięso odstawiamy na chwilę, po czym kroimy w plastry.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34 foto
3
Purée jabłkowe: obrane jabłko dzielimy na mniejsze cząstki, przekładamy do garnka, dodajemy masło oraz miód i smażymy aż jabłka będą miękkie. Następnie rozdrabniamy za pomocą blendera na purée.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34 foto
4
Ogóreczki panierujemy w jajku z mąką, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34 foto
5
Plastry rostbefu podajemy na purée z ogóreczkami. Możemy ozdobić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy) oraz odrobiną świeżo zmielonej soli.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34 foto
6
Przygotuj składniki.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak