Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34

odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • rostbef wołowy

    800 g
  • musztarda rosyjska

  • miód wielokwiatowy

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • bułka tarta

  • ogórki konserwowe

    kilka sztuk
  • olej rzepakowy

  • tymianek

  • rozmaryn

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Purée jabłkowe

  • jabłko kwaśne

    3 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34
Tymianek, rozmaryn oraz pieprz łączymy z olejem. W przyprawach obtaczamy rostbef i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34
Następnie obsmażamy mięso na oleju i smarujemy niewielką ilością musztardy wymieszanej z miodem. Przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową, zawijamy w nią mięso i wstawiamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 160̊ C. Upieczone mięso odstawiamy na chwilę, po czym kroimy w plastry.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34
Purée jabłkowe: obrane jabłko dzielimy na mniejsze cząstki, przekładamy do garnka, dodajemy masło oraz miód i smażymy aż jabłka będą miękkie. Następnie rozdrabniamy za pomocą blendera na purée.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34
Ogóreczki panierujemy w jajku z mąką, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34
Plastry rostbefu podajemy na purée z ogóreczkami. Możemy ozdobić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy) oraz odrobiną świeżo zmielonej soli.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34
Przygotuj składniki.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat