Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16

odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • cukier

    szczypta
  • jajko

    5
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • parmezan starty

    100 g lub sera typu bursztyn
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • zsiadłe mleko

    250 ml
  • rukola

  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • rzodkiewka

    do dekoradji

Sos musztardowo miodowy

  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • Koperek suszony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16 foto
Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy sól i kolorowy pieprz, rozkłócamy widelcem i wlewamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, przesuwając delikatnie ścięte krawędzie do środka.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16 foto
Przygotowujemy sos musztardowo-miodowy: musztardę francuską mieszamy z miodem i doprawiamy do smaku koperkiem suszonym. Twarde końcówki szparagów odcinamy i pozostałą część wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody z dodatkiem sporej ilości cukru i szczypty soli. Po wyjęciu blanszujemy w misce z zimną wodą (można dodać kostki lodu), a następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16 foto
Dwa jajka rozkłócimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy ze startym serem i doprawiamy do smaku pieprzem białym. Szparagi panierujemy najpierw w jajkach, a następnie w bułce wymieszanej ze startym serem. Tak przygotowane szparagi smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Smażymy je do czasu, aż panierka się zrumieni, a następnie odsączamy z namiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16 foto
Na talerzu robimy kleksy z zsiadłego mleka oraz sosu musztardowo-miodowego. Dodajemy listki rukoli oraz pokrojony w małe prostokąty omlet. Na wierzch wykładamy szparagi. Danie możemy udekorować olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy) oraz plasterkami rzodkiewki z zimnej wody (rzodkiewkę pokrojoną w bardzo cienkie plastry zanurzamy w zimnej wodzie, aż stanie się przezroczysta i delikatnie powygina się).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat