Przepis i sposób przygotowania na: Jajka po benedyktyńsku
Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższą Ci osobę przepysznym, wykwintnym śniadaniem przygotuj jej jajka po benedyktyńsku - przepis rodem z USA, gdzie można znaleźć go w menu bardzo dobrych restauracji.
Co to są jajka po benedyktyńsku? To jajka w koszulkach, które są podane z chlebem tostowym (lub specjalną bułką zwaną english muffin), plasterkiem szynki, zapieczone i polane sosem holenderskim.
Z tego przepisu, krok po kroku dowiesz się jak zrobić jajka po benedyktyńsku oraz holenderski sos.
Opis przygotowania
Przygotowujemy jaja poszetowe (jajka w koszulkach): w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu.
Jajko wybijamy na płaski, mały talerzyk i delikatnie przekładamy do gotującej się wody (dobrze jest przytrzymać to jajko łyżką cedzakową, żeby się nie rozpłynęło). Gotujemy około 4-6 minut, w zależności jak chcemy mieć ścięte jajko.
Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.
Przygotowujemy sos holenderski: ubijamy żółtko z sokiem z cytryny na parze z kąpieli wodnej. Po chwili zaczynamy wlewać ciurkiem roztopione masło. Całość jeszcze chwilę ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na chlebie układamy szynkę, a następnie jajka. Polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy 10 min w rozgrzanym piekarniku.