Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
jajko
2 sztuki -
chleb tostowy
2 kromki -
szynka wędzona
2 plasterki -
szczypiorek
-
ocet
2 łyżki
sos holenderski
-
żółtko jajek
-
masło
80 g -
sok z cytryny
1/2 łyżeczki -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Jajka po benedyktyńsku
2. Przygotowujemy sos: ubijamy żółtko z sokiem z cytryny na parze z kąpieli wodnej, po chwili zaczynamy wlewać ciurkiem roztopione masło. Całość jeszcze chwile ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Na chlebie układamy szynkę, a następnie jajka. Polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy 10 min w rozgrzanym piekarniku.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się