Jajka po benedyktyńsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajko

    2 sztuki
  • chleb tostowy

    2 kromki
  • szynka wędzona

    2 plasterki
  • szczypiorek

  • ocet

    2 łyżki

sos holenderski

  • żółtko jajek

  • masło

    80 g
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Przygotowujemy jaja poszetowe: garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Jajko wybijamy na płaski, mały talerzyk i delikatnie przekładamy do gotującej się wody (dobrze jest przytrzymać to jajko łyżką cedzakową, żeby się nie rozpłynęło). Gotujemy około 4-6 minut, w zależności jak chcemy mieć ścięte jajko. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.
2. Przygotowujemy sos: ubijamy żółtko z sokiem z cytryny na parze z kąpieli wodnej, po chwili zaczynamy wlewać ciurkiem roztopione masło. Całość jeszcze chwile ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Na chlebie układamy szynkę, a następnie jajka. Polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy 10 min w rozgrzanym piekarniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 16.03.2015 11:50
Wymarzone śniadanie ,mniam!
jagoda5913 16.03.2015 10:41
Pięknie się prezentują
Kuchenka 16.03.2015 09:02
apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat