Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Jajka zapiekane z szynką parmeńską, DS XX odc. 25

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na pożywne śniadanie? Zawsze dobrze sprawdzą się jajka! Jeśli znudziły Ci się na miękko, sadzone czy jajecznica, wypróbuj ten przepis - jajka zapiekane z szynką parmeńską.

Składniki:

szynka parmeńska
80 g
awokado
2 sztuki
bułka tarta
50 g
olej
1/3 łyżki
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
jajko
8 sztuk
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
1 łyżeczka
ser żółty Gouda w plastrach
1 opakowanie
twaróg
1 opakowanie
Pomidory suszone paski z ziołami Smak
10 sztuk
Sklep Prymat
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 pęczek
orzeszki piniowe
20 g
oliwa
1/2 łyżki
Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane z szynką parmeńską, DS XX odc. 25

Ciekawy, smaczny i pożywny pomysł na śniadanie, ale i kolację! Połączenie szynki parmeńskiej, jajek i awokado to świetny sposób na zdrowy posiłek. Do tego cudowne przyprawy i dodatki, które razem stworzą danie, które będziesz często powtarzać w kuchni!

Jak przygotować zapiekane jajka?

1

Na rozgrzanej suchej patelni układamy plasterki szynki parmeńskiej i smażymy z dwóch stron. Na drugą patelnię nalewamy odrobinę oleju i wsypujemy bułkę tartą, podgrzewamy aż się zarumieni.

2

Do foremek wlewamy odrobinę oliwy i za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie środek. Dodajemy zioła kuchni włoskiej i obsypujemy boki foremek. Awokado kroimy w kostkę i wkładamy do środka. Na to układamy szynkę. Jajka wbijamy do miseczki i sprawdzamy ich świeżość. Następnie wlewamy po dwa jajka do foremki. Przyprawiamy pieprzem czosnkowym i posypujemy bułką tartą. Na wierzchu układamy plasterki sera żółtego gouda w plastrach. Wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg,  temperatura 180 stopni, czas: 10 minut.

3

Do miski wkładamy twaróg i kruszymy za pomocą widelca. Dodajemy suszone pomidory w paskach. Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Przyprawiamy solą. Wrzucamy orzeszki pini i dokładnie mieszamy. 

4

Gotowe jajka posypujemy szczypiorkiem i podajemy z twarożkiem.

To śniadanie czy też kolacja nie tylko świetnie smakuje i jest pożywne. Dodatkowo świetnie się prezentuje, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak