Jajka po turecku

Jajka po turecku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jajka po turecku to śniadanie w orientalnym stylu, które przygotujesz w domowym zaciszu w zaledwie 15 minut. Jajka po turecku, czyli jajka poszetowe zwane również "w koszulce", podawane na kremowym jogurcie greckim z dodatkiem czosnku i palonego masła zyskują coraz większą popularność. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • woda

    1 litr
  • biały ocet winny

    4 łyżki
  • jajka duże

    4 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • papryczka chili (posiekana)

    1 sztuka
  • Przyprawa do jajek

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    200 ml
  • roztarte ząbki czosnku

    1 sztuka
  • bagietka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jajka po turecku

Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić jajka po turecku, to przed Wami jest sprawdzony przepis. Tutaj krok po kroku dowiecie się, co zrobić, aby słynne tureckie śniadanie smakowało dokładnie tak, jak powinno!

Sposób  przygotowania ;

1.     Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem i doprawiamy do smaku Przyprawą do jajek.

2.     W międzyczasie gotujemy wodę z octem, wlewamy jajka i gotujemy około 2-3 minuty. By jajka były idealne, wystarczy wcześniej wbić je do miseczki i dopiero z miseczki delikatnie wlać do garnka z gorącą wodą. Kiedy jajka powoli zaczną się ścinać ale będzie można nadać im odpowiedni kształt koszyczków, wystarczy delikatnie łyżką zagarniać wodę w ich stronę (wewnątrz).

3.     Następnie rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy papryczkę chili i ściągamy z płyty lub palnika.

4.     Bagietkę kroimy na niewielkie kromeczki, delikatnie polewamy oliwą (możesz posypać ulubionymi przyprawami i ziołami).

5.     Do miseczek lub na głęboki talerz nakładamy jogurt, jajka, polewamy przygotowanym masłem i podajemy z grzankami.

 

Jajka po turecku to świetna alternatywa dla szakszuki z fetą i szpinakiem oraz klasycznej jajecznicy. Zaserwujcie sobie śniadanie, jak z najlepszej śniadaniowni w mieście! 

Doradca Smaku
Przed podaniem można posypać dodatkowo szczypiorkiem lub koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat