Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
woda
1 litr -
biały ocet winny
4 łyżki -
jajka duże
4 sztuki -
masło
2 łyżki -
papryczka chili (posiekana)
1 sztuka -
Przyprawa do jajek
1 łyżeczka -
jogurt grecki
200 ml -
roztarte ząbki czosnku
1 sztuka -
bagietka
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Jajka po turecku
Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić jajka po turecku, to przed Wami jest sprawdzony przepis. Tutaj krok po kroku dowiecie się, co zrobić, aby słynne tureckie śniadanie smakowało dokładnie tak, jak powinno!
Sposób przygotowania ;
1. Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem i doprawiamy do smaku Przyprawą do jajek.
2. W międzyczasie gotujemy wodę z octem, wlewamy jajka i gotujemy około 2-3 minuty. By jajka były idealne, wystarczy wcześniej wbić je do miseczki i dopiero z miseczki delikatnie wlać do garnka z gorącą wodą. Kiedy jajka powoli zaczną się ścinać ale będzie można nadać im odpowiedni kształt koszyczków, wystarczy delikatnie łyżką zagarniać wodę w ich stronę (wewnątrz).
3. Następnie rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy papryczkę chili i ściągamy z płyty lub palnika.
4. Bagietkę kroimy na niewielkie kromeczki, delikatnie polewamy oliwą (możesz posypać ulubionymi przyprawami i ziołami).
5. Do miseczek lub na głęboki talerz nakładamy jogurt, jajka, polewamy przygotowanym masłem i podajemy z grzankami.
Jajka po turecku to świetna alternatywa dla szakszuki z fetą i szpinakiem oraz klasycznej jajecznicy. Zaserwujcie sobie śniadanie, jak z najlepszej śniadaniowni w mieście!
Przed podaniem można posypać dodatkowo szczypiorkiem lub koperkiem.![]()
Komentarze (0)