Jajka po turecku

Jajka po turecku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jajka po turecku to śniadanie w orientalnym stylu, które przygotujesz w domowym zaciszu w zaledwie 15 minut. Jajka po turecku, czyli jajka poszetowe zwane również "w koszulce", podawane na kremowym jogurcie greckim z dodatkiem czosnku i palonego masła zyskują coraz większą popularność. To świetna alternatywa dla szakszuki z fetą i szpinakiem oraz klasycznej jajecznicy. Zaserwujcie sobie śniadanie, jak z najlepszej śniadaniowni w mieście! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • woda

    1 litr
  • biały ocet winny

    4 łyżki
  • jajka duże

    4 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • papryczka chili (posiekana)

    1 sztuka
  • Przyprawa do jajek

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    200 ml
  • roztarte ząbki czosnku

    1 sztuka
  • bagietka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób  przygotowania ;

1.     Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem i doprawiamy do smaku Przyprawą do jajek.

2.     W międzyczasie gotujemy wodę z octem, wlewamy jajka i gotujemy około 2-3 minuty. By jajka były idealne, wystarczy wcześniej wbić je do miseczki i dopiero z miseczki delikatnie wlać do garnka z gorącą wodą. Kiedy jajka powoli zaczną się ścinać ale będzie można nadać im odpowiedni kształt koszyczków, wystarczy delikatnie łyżką zagarniać wodę w ich stronę (wewnątrz).

3.     Następnie rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy papryczkę chili i ściągamy z płyty lub palnika.

4.     Bagietkę kroimy na niewielkie kromeczki, delikatnie polewamy oliwą (możesz posypać ulubionymi przyprawami i ziołami).

5.     Do miseczek lub na głęboki talerz nakładamy jogurt, jajka, polewamy przygotowanym masłem i podajemy z grzankami.

 

Doradca Smaku
Przed podaniem można posypać dodatkowo szczypiorkiem lub koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat