Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka po benedyktyńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
chleb tostowy 4 kromki
szynka wędzona 2 plastry
sok z cytryny 1 łyżeczka
żółtko jajek 2
masło 15 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka po benedyktyńsku

z pieczywa wyciąć okrągłe grzanki i zrumienić w tosterze .Na grzankach ułożyć szynkę.W garnku zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem cytryny.Jajka wbić na talerz i zsunąć do wrzątku,gotować 2minuty.W kąpieli wodnej rozgrzać małe naczynie i roztrzepać w nim żółtko oraz sok z cytryny,uważając żeby żółtko się nie ścięło. Nadal ubijać wlewając cienkim strumieniem masło ,aż powstanie gęsty sos .Na koniec przyprawić solą oraz pieprzem.Jajka wyjąć z wody łyżką cedzakową ułożyć na grzankach i nałożyć na nie po łyżce sosu.Przełożyć jajka do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika.Zapiekać 15minut w temp 250C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak