Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajka

jajko 6 szt
majonez 1 łyżka
koperek 1/2 pęczka
suszone pomidory 4 szt
żurawina suszona kilka szt
żółty ser starty 1/2 szkl
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

sos

jogurt naturalny 200 g
majonez 1 łyżka
keczup 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną

1. Jajka gotujemy na twardo - do rondla wlewamy tyle zimnej wody, aby przykryła jajka. Gotujemy na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem. Od momentu, gdy woda zawrze jajka gotujemy jeszcze dokładnie 10 minut. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i całkowicie studzimy.

2. 5 schłodzonych jajek przekrawamy na pół i do osobnej miseczki wydrążamy żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, 1 całe ugotowane jajko i starty żółty ser, a następnie całość dokładnie mielimy blenderem. Gdy masa jajeczna będzie już gładka, dodajemy resztę składników (pokrojone pomidorki, żurawinę i koperek). Masę doprawiamy solą i pieprzem. Białka nadziewamy farszem za pomocą rękawa.

3. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Jajka polewamy nim tuż przed podaniem.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 31.03.2015 11:18
musza mieć ciekawy smak :)
anemon 31.03.2015 10:21
Bardzo apetyczny pomysł na jajka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak