Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane w skorupce

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
cebula 1 szt
pieczarki 10 szt
masło 6-7 łyżek
natka pietruszki 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane w skorupce

5 jajek gotujemy na twardo. Ugotowane i wystudzone jajka przekrawamy wzdłuż na połówki ( robimy to ostrym nożem). Delikatnie ze skorupek wyjmujemy białka i żółtka. Białko i żółtko drobno siekamy.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle.

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Jajka, pieczarki z cebulą i natkę – dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę masła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem – dokładnie mieszamy.

Ostatnie świeże jajko rozbijamy oddzielając białko od żółtka. Ubijamy sztywną pianę . Pianę dodajemy do farszu jajecznego i mieszamy.

Farszem wypełniamy skorupki jajek, z wierzchu posypujemy bułką tartą ( delikatnie dociskamy ręką).

Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki masła. Na maśle smażymy jajka od strony farszu do chwili, aż się zarumienią na złoty kolor.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 04.04.2014 09:22
takich nie jadłam ,więc trzeba nadrobić zaległości
luna76 04.04.2014 09:09
uwielbiam faszerowane jajka , mmmmm:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak