Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane pieczonym burakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
buraki czerwone 1 szt
parmezan 20-30 gram
majonez 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane pieczonym burakiem

Kroki postępowania

1
Buraka bardzo dokładnie wyszorować (nie obierać), zawinąć w folię aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Zostawić do przestygnięcia.
Krok 1 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto
2
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Przekroić na połówki, delikatnie wyjąć żółtka. Wrzucić je do rozdrabniacza.
Krok 2 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto
3
Dodać również pokrojonego na kawałki buraka i rozdrabniać do momentu uzyskania w miarę jednolitego farszu.
Krok 3 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto
4
Przełożyć farsz do miski. Dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach. Wymieszać.
Krok 4 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto
5
Dodać również majonez. Przyprawić masę do smaku pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać. Faszerować jajka i posypać je resztą parmezanu.
Smacznego :)
Krok 5 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak