Jajka faszerowane pieczonym burakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 szt
  • buraki czerwone

    1 szt
  • parmezan

    20-30 gram
  • majonez

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto
Buraka bardzo dokładnie wyszorować (nie obierać), zawinąć w folię aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Zostawić do przestygnięcia.
Krok 2 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Przekroić na połówki, delikatnie wyjąć żółtka. Wrzucić je do rozdrabniacza.
Krok 3 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto
Dodać również pokrojonego na kawałki buraka i rozdrabniać do momentu uzyskania w miarę jednolitego farszu.
Krok 4 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto
Przełożyć farsz do miski. Dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach. Wymieszać.
Krok 5 - Jajka faszerowane pieczonym burakiem foto
Dodać również majonez. Przyprawić masę do smaku pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać. Faszerować jajka i posypać je resztą parmezanu.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat