Jajka faszerowane nadzieniem serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Faszerowane jajka to częsta przekąska w naszym domu, którą przygotowujemy na różne imprezy. Nadziewamy je różnym farszem np. grzybowym, rybnym czy serowym. Dzisiaj na przyjęcie Andrzejkowe jajka przygotowałam z nadzieniem serowym.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    10 sztuk
  • twarożek

    200 gramów
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • majonez

    5 łyżek
  • szczypiorek posiekany

    0.5 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane na twardo jajka obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka i włożyć je do miski.
Żółtka rozdrobnić widelcem, dodać twarożek naturalny delikatny, gęstą śmietanę, wszystko wymieszać na gładką masę.

Do masy dodać zmiażdżone, roztarte z solą ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.

Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników, przełożyć do szprycy i wycisnąć masę do wydrążonych białek.

Jajka udekorować dodatkowo rozetką majonezu, posypać słodką papryką czerwoną oraz posiekanym szczypiorkiem. Podawać jako przekąskę.

Bożena Matuszczyk
Gdyby żółtka były mocno jasne to możemy dodać szczyptę kurkumy dla koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:21
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 20:21
Dobre.
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 10:44
Dziękuję;)
bietka 03.12.2018 13:52
Smaczne jajeczka : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat