Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 10 szt
wątróbka drobiowa 200 g
pieczarki 5 średnich
cebula 1 średnia
olej 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
natka pietruszki 1 mały pęczek
majonez tradycyjny 2 łyżki
chrzan tarty 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wątróbkę umyć, osuszyć, usunąć błonki, dodać do cebuli, dusić pod przykryciem kilka minut, aż będzie miękka. Ostudzić, przełożyć do miski i rozdrobnić blenderem na gładką masę razem ze śmietaną.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na pozostałym na patelni oleju, lekko osolić. Wystudzić i dodać do wątróbki.
Pół pęczka natki drobno posiekać, dołożyć do farszu. Dodać musztardę, biały pieprz i sól do smaku, wymieszać.
Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka, jedno odłożyć, a pozostałe przetrzeć przez gęste sitko do farszu. Farsz dokładnie wymieszać i napełnić nim połówki jaj.
Nadziane jajka ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z chrzanem, przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować jajka, posypać pozostawionym żółtkiem przetartym przez sitko (przecierać od razu na jajka) Półmisek udekorować pozostałymi listkami natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 10.01.2017 19:22
Lubię faszerowane jajka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak