Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Jajeczna pasta z anchois i szczypiorkiem

5.0
(40)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Jajeczna pasta z anchois, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku oraz wyrazistym szczypiorkiem. Znakomita do każdego rodzaju pieczywa sprawdzi się w roli śniadania, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach.

Składniki:

jajko
7 sztuk
anchois
50 gramów
szczypior
2 pęczki
Musztarda stołowa Prymat
2 łyżeczki
majonez
3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczna pasta z anchois i szczypiorkiem

Ta genialna przekąska na Wielkanoc to po prostu pasta jajeczna inaczej. Dlaczego inaczej? Wszystko za sprawą wyjątkowo charakterystycznego i intensywnego w smaku anchois. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tych aromatycznych rybek, to właśnie będzie ku temu idealna okazja.
Sprawdźcie przepis!

1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.
2. Rybki anchois odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić.
4. Jajka, anchois, szczypiorek, musztardę i majonez przełożyć do miseczki, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
5. Jajeczną pastę podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.

Ten przepis pokochają fani bardzo intensywnych w smaku potraw. Pasta jajeczna z anchois to oryginalna propozycja, która z powodzeniem może wpisać się w wielkanocne menu. 

Jeśli jednak poszukujecie innych przepisów na świąteczny stół, to zapraszam TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak