Jajeczna pasta z anchois i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jajeczna pasta z dodatkiem anchois, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku oraz wyrazistym szczypiorkiem. Znakomita do każdego rodzaju pieczywa sprawdzi się w roli śniadania, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    7 szt.
  • anchois

    50 g
  • szczypior

    2 pęczki
  • musztarda stołowa

    2 łyżeczki
  • majonez

    3 łyżki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.
2. Rybki anchois odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić.
4. Jajka, anchois, szczypiorek, musztardę i majonez przełożyć do miseczki, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
5. Jajeczną pastę podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat