Jajaka po szkocku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    50 dag
  • jaja

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    1 szklanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jajaka po szkocku foto
Mielone wkładamy do naczynia pieprzymy i solimy do smaku,mieszamy dokładnie do połączenia się składników.Dzielimy na pięć porcji.Następnie gotujemy 5 jajek na twardo.Po wystudzeniu jajek obtaczamy je w mące i zawijamy w wcześniej przygotowaną porcję mielonego,formujemy kulki.
Krok 2 - Jajaka po szkocku foto
Pozostałe jajko roztrzepujemy z 1 łyżką wody posłuży nam do wykonania panierki.Kule obtaczamy w roztrzepanym jaku potem w bułce tartej.Panierka powinna grubo pokrywać mięso,więc jeśli trzeba,należy panierowanie powtórzyć
Krok 3 - Jajaka po szkocku foto
Tak przygotowane kule smażymy w głębokim oleju 5-6 minut w nie za wysokiej temperaturze. Ponieważ w za gorącym oleju wierzchnia warstwa mięsa za szybko się zrumieni a środek pozostanie surowy.
Krok 4 - Jajaka po szkocku foto
Tak przyrządzone kulki można podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do sałatki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat