Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajaka po szkocku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
jaja 6 sztuk
mąka pszenna 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
olej do smażenia 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Jajaka po szkocku

Kroki postępowania

1
Mielone wkładamy do naczynia pieprzymy i solimy do smaku,mieszamy dokładnie do połączenia się składników.Dzielimy na pięć porcji.Następnie gotujemy 5 jajek na twardo.Po wystudzeniu jajek obtaczamy je w mące i zawijamy w wcześniej przygotowaną porcję mielonego,formujemy kulki.
Krok 1 - Jajaka po szkocku foto
2
Pozostałe jajko roztrzepujemy z 1 łyżką wody posłuży nam do wykonania panierki.Kule obtaczamy w roztrzepanym jaku potem w bułce tartej.Panierka powinna grubo pokrywać mięso,więc jeśli trzeba,należy panierowanie powtórzyć
Krok 2 - Jajaka po szkocku foto
3
Tak przygotowane kule smażymy w głębokim oleju 5-6 minut w nie za wysokiej temperaturze. Ponieważ w za gorącym oleju wierzchnia warstwa mięsa za szybko się zrumieni a środek pozostanie surowy.
Krok 3 - Jajaka po szkocku foto
4
Tak przyrządzone kulki można podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do sałatki.
Krok 4 - Jajaka po szkocku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak