Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja w galarecie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół 250 ml
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól
sok z cytryny
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 dag
pomidory 5 dag
groszek konserwowy 4 dag
szyjki rakowe 5 dag
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
cielęcina 8 gotowana

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja w galarecie

Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i białkiem. Doprawić solą i sokiem z cytryny, zagotować i zestawić z ognia. Dodać żelatynę namoczoną w paru łyżkach zimniej, przegotowanej wody, rozpuścić ją w wywarze, przecedzić płyn przez lnianą ściereczkę. Na spód jedno porcjowych foremek wlać część galarety i pozostawić do zastygnięcia. Na galarecie położyć plaster pomidora, połówkę jajka (żółtkiem do dołu), posypać pokrojonym w paski mięsem, groszkiem i szyjkami rakowymi. Zalać resztą galarety i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem, foremki zanurzać na moment w gorącej wodzie i odwracać na półmisek.

Przygotowanie: 60 minut
Trudność: Dosyć trudne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak