Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki II

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 5 szklanek
cukier 1 i 1/3 szklanki
drożdże świeże 12 dag
margaryna 12 dag
mleko ok. 1,5 szklanki
skórka z cytryny 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka

Kruszonka

mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 1/3 szklanki
masło 7-8 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Dodatkowo

jagody
cukier do smaku
masło 2 łyżki

Porada

Pyszne, puszyste jagodzianki, idealne na podwieczorek, szczerze polecam - trudno się im oprzeć. Smacznego! Porcja na 25 - 27 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki II

Kroki postępowania

1
Rozczyn: w 1 szklance lekko ciepłego mleka rozkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - delikatnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Jagodzianki II foto
2
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję roztrzepane całe jajko oraz żółtko, pozostałe letnie mleko i rozpuszczoną, lekko ciepłą margarynę, skórkę otartą z połowy cytryny, na koniec dolewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto.
Krok 2 - Jagodzianki II foto
3
Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać więcej mąki), nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 3 - Jagodzianki II foto
4
Jagody płuczę, odsączam i dodaję cukier do smaku.
Krok 4 - Jagodzianki II foto
5
Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 5 - Jagodzianki II foto
6
Nakładam porcję ciasta obtoczoną w mące - łyżką, dodaję jagody i formuję jagodzianki.
Krok 6 - Jagodzianki II foto
7
Jagodzianki pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 7 - Jagodzianki II foto
8
Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki mieszam ze sobą i lekko zagniatam.
Krok 8 - Jagodzianki II foto
9
Wyrośnięte jagodzianki przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki. W małym rondelku rozpuszczam 2 łyżki masła - silikonowym pędzelkiem smaruję bułeczki i rozsypuję kruszonkę. Piekę w temp. 180st. C na złoty kolor.
Krok 9 - Jagodzianki II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 01.08.2015 16:53
smakowicie wyglądają
paula191919 26.07.2015 09:36
Wyglądają prześlicznie!
Krystyna32 25.07.2015 07:42
bardzo smaczne
Iwusia 24.07.2015 23:10
wspaniałe jagodzianki
Janina 24.07.2015 22:04
Fajne bułeczki;)
Ania96 24.07.2015 21:51
zgadzam się, wyglądają apetycznie
Aannkaa82 24.07.2015 20:41
Uwielbiam jagodzianki :) te wygladaja wyjątkowo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak