Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki fitness
W dużej misce mieszamy mąkę, cukry, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko, skórkę z cytryny oraz stopione i nieco przestudzone masło. Całość dobrze wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie- ciasto musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na trzy części. Każdą wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty.
Nadzienie:
· ok. 700 g borówek
· 2 łyżki cukru
· 2 łyżki bułki tartej
Całość dobrze mieszamy. Nakładamy na każdy kwadrat ciasta i formujemy jagodzianki- mogą mieć kształt prostokątny, lub okrągłych bułeczek. Jagodzianki układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem, czekamy aż wyrosną. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 17-20 minut w temp. 170 stopni, termoobieg.