Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 600 gram
cukier 1/2 szklanki
jajko 4 sztuki
mleko 3,2% 1/2
cukier waniliowy 1 opakowanie

rozczyn

drożdże 50 gram
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 1/2 szklanki
mąka 3 łyżki

owoce

jagody

kruszonka

mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianka

Składniki rozczynu połączyć ze sobą, przykryć miskę ściereczką.

Jak zaczyn zacznie pracować (około 10 minut) dosypać przesianą mąkę , cukry, wbić jajka i zacząć wyrabiać ciasto dolewając letnie mleko.

Ciasto wyrabiać około 10 minut, aby jak najwięcej napowietrzyć, wtedy jagodzianki będą puszyste.

Przykryć ściereczką na 1 godzinę.

Ciasto przełożyć na blat ,lekko podsypać mąką, podzielić na 10-12 części.
Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na środek nałożyć jagody (wcześniej umyte) zlepiać i formować podłużną bułeczkę.

Przekładać na blaszkę, posypać kruszonką .

Odczekać 10 minut, następnie wkładać do gorącego piekarnika 180 stopni na 12-15 minut .

smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 18.08.2016 19:45
Pysznie wyglądają, zjadłabym jedną :)
Ada-Gaba 18.08.2016 19:03
bardzo lubię jagodzianki
kasia.s 18.08.2016 17:16
Wyglądają smakowicie :)
cukiereczek 18.08.2016 17:07
piękne jagodzianki
Janina 18.08.2016 16:14
Pyszności, mniam;))
bryndzia93 18.08.2016 16:11
Pyszne jagodzianki :)
marzut 18.08.2016 15:55
Super przepis
KORAL 18.08.2016 15:50
jagodzianki zawsze, apetyczne :)
Agnieszka-87-25 18.08.2016 15:26
smaczna do kawki
mirosława4 18.08.2016 12:29
apetyczne !
2milutka 18.08.2016 11:35
smaczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak