Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowy sernik na jaglanym spodzie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

mleko 500 ml
kasza jaglana 1/2 szk
cukier 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

masa serowa

twaróg 1 kg
śmietana 18-procentowej 3 łyżki
jagody mrożone 3-4 łyżki
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1-2 łyżki

galaretka

sok z jagód 300 ml
galaretka agrestowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowy sernik na jaglanym spodzie

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Na wrzące wsypujemy wypłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy do momentu, aż dobrze zgęstnieje, ciągle mieszając. Musi zwyczajnie się rozgotować. Gorącą wykładamy na spód tortownicy (średnica 21 cm). Wstawiamy do lodówki. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną. Powoli dodajemy zmiksowane mrożone jagody. Żelatynę rozpuszczamy i łączymy z masą serową. Całość wlewamy do tortownicy na jaglany spód i wstawiamy ponownie do lodówki. Sok z jagód gotujemy. Rozpuszczamy w nim galaretkę agrestową. Odstawiamy aby wystygła. Tężejącą wylewamy na sernik. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak