Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowo - kakaowe
Proszek do pieczenia w ilości 0,5 łyżeczki
Moja szklanka = 250 ml
******
Oddzielić białka od żółtek i ubić je na gęstą pianę
dodać cukier, ubijać dalej aż do jego rozpuszczenia
dodać żółtka i wymieszać
do szklanki wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i dodać do piany
delikatnie wymieszać
uzyskane ciasto rozdzielić do 3 miseczek, do jednej dodać kakao a do drugiej jagody i dobrze wymieszać
na wcześniej przygotowaną blachę wylewać na zmianę każdy rodzaj ciasta.
Wypełnioną formę wstawić do pieca na około 30-35 minut - temp. 180 stopni
Ja piekłam swoje ciasto w formie sylikonowej wiec w przypadku tradycyjnych form metalowych czas ten może się nieco zmienić
Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia, możemy posypać je cukrem pudrem lub polać ulubionym lukrem