Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto

mąka 30 dag
margaryna 1/2 kostki
cukier 3 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka

warstwa jagodowa

jagody 1 kg
cukier 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

warstwa kokosowa

białko 3 szt
cukier 5 łyżek
wiórki kokosowe 10 dag
aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowiec

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Jagodowiec foto
2
Jagody przebrać, wypłukać, włożyć do garnka. Dodać cukier i rozgotować. Dodać bułką tartą i wymieszać
Krok 2 - Jagodowiec foto
3
Schłodzone ciasto rozwałkować, rozłożyć w formie. Zapiec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyłożyć na ciasto jagody
Krok 3 - Jagodowiec foto
4
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki koksowe i aromat. Wymieszać i wyłożyć na jagody
Krok 4 - Jagodowiec foto
5
Włożyć ciasto na piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około pół godziny
Krok 5 - Jagodowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 29.06.2015 17:53
super smaczne ciacho
Janina 29.06.2015 17:01
Mniam, pyszności;)
jasiek 29.06.2015 15:55
najlepsze domowe ciasto, u nas to jagodzianka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak