Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowa rozkosz - ciasto kruche z jagodami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szklanki
margaryna 1,5 kostki
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 0,75 szklanki
cukier waniliowy 10 gram
proszek do pieczenia 1 łyżka

Pianka

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Dodatki

jagody 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowa rozkosz - ciasto kruche z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę wraz z margaryną, cukrem kryształem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia siekać do momentu aż margaryna przestanie być widoczna.
Krok 1 - Jagodowa rozkosz - ciasto kruche z jagodami foto
2
Następnie dodawać stopniowo żółtka i ciągle siekać. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć w wysmarowanej formie.
Krok 2 - Jagodowa rozkosz - ciasto kruche z jagodami foto
3
Białka jaj ubić na sztywno wraz z cukrem kryształem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Jagodowa rozkosz - ciasto kruche z jagodami foto
4
Na ciasto w brytfannie wysypujemy opłukane jagody a na nie wylewamy piankę.
Krok 4 - Jagodowa rozkosz - ciasto kruche z jagodami foto
5
Na sam wierzch ścieramy resztę ciasta na dużych oczkach. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni
Krok 5 - Jagodowa rozkosz - ciasto kruche z jagodami foto
6
Po tym czasie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto z wierzchu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Krok 6 - Jagodowa rozkosz - ciasto kruche z jagodami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 09.12.2014 07:10
aż ślinka cieknie
asiczekz 08.09.2014 22:22
fajne ciacho
Adam/ZUB3R 08.09.2014 21:37
wygląda smacznie
pestka 08.09.2014 20:18
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak