Jagodowa kubanka

Jagodowa kubanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka

Krem

  • mleko

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    2
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • nutella

    3 łyżki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    200 g

Bita śmietana

  • śmietana kremowa 30%

    500 ml
  • śmietan fix

    2 torebki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • woda

    1/4 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka

Dodatkowo

  • dżem

    1 słoik
  • herbatniki pełnoziarniste

    18 sztuk
  • herbatniki

    18 sztuk

Dekoracja

  • biała czekolada

    1/2 tabliczki
  • kawa rozpuszczalna

    5 - 6 łyżek
  • listki melisy

  • jagody

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jagodowa kubanka

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić.
Przygotować krem.
Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i ugotować budyń (energicznie mieszać – nie mogą powstać grudki). Budyń wystudzić.
Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników.
Przygotować bitą śmietanę:
Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w wodzie (soku jagodowym) żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać.
Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady, listkami melisy oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami.
Violcia
Herbatniki posmarowałam dżemem jagodowym. Do rozpuszczenia żelatyny użyłam soku jagodowego zamiast wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (41)

Agnieszka-87-25 09.05.2017 16:49
taki deser oczami się je wysmienity
Laila2786 03.01.2017 16:37
super przepis, polecam.
marzenciak1985 22.05.2016 17:57
wygląda przepysznie :)
Mancia w kuchni 23.03.2015 09:58
bardzo efektowne ciasto, a do tego z jagódkami.... mniam :)
Skotka 22.03.2015 21:35
Wspaniałe pyszne ciasto:)
misia53 22.03.2015 18:33
szałowe ciasto
iziona 22.03.2015 16:44
Można oszaleć na sam widok tego ciasta :)
Anna169Hosz 22.03.2015 16:17
Dla mnie bomba:)
ania2610 22.03.2015 14:07
wspaniałe ciasto, pyszności!
Ola1young 22.03.2015 13:18
apetyczne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat