Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
mąka tortowa
1 szklanka -
cukier
1 szklanka -
jajko
5 sztuk -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki -
olej
1 łyżka
Krem
-
mleko
2 szklanki -
żółtko jajek
2 -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
mąka pszenna
3 łyżki -
nutella
3 łyżki -
kawa rozpuszczalna
1 łyżka -
cukier
2 łyżki -
masło
200 g
Bita śmietana
-
śmietana kremowa 30%
500 ml -
śmietan fix
2 torebki -
cukier puder
3 łyżki -
woda
1/4 szklanki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżka
Dodatkowo
-
dżem
1 słoik -
herbatniki pełnoziarniste
18 sztuk -
herbatniki
18 sztuk
Dekoracja
-
biała czekolada
1/2 tabliczki -
kawa rozpuszczalna
5 - 6 łyżek -
listki melisy
-
jagody
Przepis i sposób przygotowania Jagodowa kubanka
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić.
Przygotować krem.
Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i ugotować budyń (energicznie mieszać – nie mogą powstać grudki). Budyń wystudzić.
Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników.
Przygotować bitą śmietanę:
Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w wodzie (soku jagodowym) żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać.
Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady, listkami melisy oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami.
Herbatniki posmarowałam dżemem jagodowym. Do rozpuszczenia żelatyny użyłam soku jagodowego zamiast wody.![]()
Komentarze (41)
Załaduj więcej komentarzy (31)