Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagnięcina na ostro z marchewkowo-migdałowym pilafem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
kminek 1 1/2 łyżeczki
cynamon 1 laska
marchewka 2
płatki migdałowe garść
Goździki całe Prymat 6
ryż 250 gram
sok z cytryny 1/2
czosnek 2 ząbki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
imbir
kolendra
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina na ostro z marchewkowo-migdałowym pilafem

Marynata:
Pokrój łodygi kolendry, zachowując liście i wymieszaj z przyprawą garam masala, 1 łyżeczką kminku, posiekanym czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy z oliwek. Wlej do woreczka z jagnięcina. Dokładnie zamknij i wymieszaj, aby marynata pokryła mięso. Wstaw do lodówki na 2 godz.
Rozgrzej piekarnik do 180C i piecz jagnięcinę przez ok.30 - 40 minut (w zależności od wielkości kawałków)

Pilaf:
Podsmaż pokrojoną w cienkie paski cebulę, dodaj przyprawy: cynamon, kminek, liść laurowy, goździki i podsmażaj przez ok.30 sekund. Dodaj startą marchewkę, ryż, sól i 600 ml gotujacej sie wody. Zmniejsz ogień, jak potrawa zacznie bąblić, duś przez ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu i goździki. Dodaj sok z cytryny, uprażone na patelni płatki migdałowe i liście kolendry.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 09.05.2014 12:29
bardzo ciekawa kompozycja
caralajna 07.09.2012 18:59
brzmi wspaniale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak