Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina na ostro z marchewkowo-migdałowym pilafem
Pokrój łodygi kolendry, zachowując liście i wymieszaj z przyprawą garam masala, 1 łyżeczką kminku, posiekanym czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy z oliwek. Wlej do woreczka z jagnięcina. Dokładnie zamknij i wymieszaj, aby marynata pokryła mięso. Wstaw do lodówki na 2 godz.
Rozgrzej piekarnik do 180C i piecz jagnięcinę przez ok.30 - 40 minut (w zależności od wielkości kawałków)
Pilaf:
Podsmaż pokrojoną w cienkie paski cebulę, dodaj przyprawy: cynamon, kminek, liść laurowy, goździki i podsmażaj przez ok.30 sekund. Dodaj startą marchewkę, ryż, sól i 600 ml gotujacej sie wody. Zmniejsz ogień, jak potrawa zacznie bąblić, duś przez ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu i goździki. Dodaj sok z cytryny, uprażone na patelni płatki migdałowe i liście kolendry.
Smacznego