Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki jaglane 3 łyżki
nasiona chia 2 łyżki
mleko
woda pół szklanki
cukier 1.5 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
migdały
słonecznik łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami

Płatki jaglane i nasiona chia na mleku posypane słodkimi, prażonymi migdałami i słonecznikiem w cukrze to idealny pomysł na śniadanie, które dostarczy nam wiele energii. Może być też jako słodki deser w ciągu dnia.

Przygotowanie

Do miseczki wsypać 3 łyżki płatków jaglanych i 2 łyżki nasion chia. Zalać to mlekiem, wymieszać i odstawić do lodówki. ( Najlepiej to zrobić wieczorem, żeby na rano już było gotowe)

Teraz czas na prażone migdały i ziarna słonecznika. Do garnka lub na patelnię wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz cynamon.

Razem mieszamy i przez chwilkę podgrzewamy. Dodajemy migdały i słonecznik, mieszamy wszystko razem. Masa cukrowa będzie gęstnieć, będzie przypominać konsystencją syrop.

Cały czas dokładnie mieszamy. Gdy syrop zacznie się krystalizować i masa stanie się biała i sypka, zdejmujemy z ognia.

Migdały i słonecznik możemy przełożyć do sitka o grubych oczkach i nad miseczką potrząsać, w ten sposób nadmiar cukru, który nie przylepił się do migdałów odpadnie.

Tak powstałym cukrem posypujemy jaglankę i na wierzch wykładamy prażone migdały i słonecznik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 16.08.2016 14:54
fantastyczny przepis ;]
Futka 16.08.2016 14:21
Pysznie i pożywnie :D Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak