Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglanka z chałwą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1,5 szklanka ugotowana
chałwa 12 dag
mleko sojowe 50 ml
sok z cytryny 0,5 sztuka
syrop z agawy
kakao 1 łyżeczka
żurawina suszona
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglanka z chałwą

Aby otrzymać 1,5 szklanki ugotowanej kaszy, trzeba ugotować mniej więcej 1/2 szklanki suchej kaszy.

Kaszę przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki i zanieczyszczeń, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie lub w wodzie zmieszanej z mlekiem sojowym. Ugotowaną kaszę odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Do pojemnika blendera wrzucamy pokruszoną chałwę. Dodajemy mleko sojowe, sok z cytryny oraz kaszę jaglaną. Miksujemy dokładnie na gładką masę.

Słodzimy do smaku syropem z agawy.

Mniej więcej 1/3 przygotowanego kremu przekładamy do drugiego pojemnika blendera. Dodajemy kakao i ponownie miksujemy.

W kieliszkach lub szklankach układamy kolejno czubatą łyżkę białego i ciemnego kremu. Posypujemy płatkami migdałów i żurawiną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 15.10.2014 08:53
uwielbiam chałwę, ale jaglanki jeszcze nie jadłam.
BernadettaP 15.10.2014 07:46
Moi Drodzy, nieskromnie potwierdzę, że jest pyszne :)
V_kuchareczka 14.10.2014 21:27
to musi być pyszne
Renataj 14.10.2014 21:12
Apetyczny deser - uwielbiam wszystko co z chałwą:)
Monika-twin 14.10.2014 18:47
Pyszne pozywne i zdrowe.
2milutka 14.10.2014 16:02
to musi być dobre!
jasiek 14.10.2014 15:15
przepysznie wygląda
Magda60 14.10.2014 14:45
cos na moje podniebienie
wwwiolka 14.10.2014 14:39
Wspaniale wygląda.
Pietruszka 14.10.2014 14:13
wygląd przepysznie
Kuchenka 14.10.2014 13:59
świetnie wygląda
Agata3 14.10.2014 13:58
palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak