Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglane kopytka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

kasza jaglana 1 szklanka
woda 2 szklanki
olej 2 łyżki do gotowania
sól do gotowania
ziemniaki ugotowane 130 gram
jajko 1 sztuka
mąka 2 szklanki +na podsypanie
sól szczypta do ciasta

DODATKOWO

maliny świeże do podania

BUŁKA DO POLANIA

masło 100 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Porada

Kopytka do danie szybkie do przygotowania i na każdą kieszeń. Tak jak z każdym daniem, tak i tu możemy z nimi dowolnie eksperymentować. Dziś polecam ich, nieco zdrowszą wersje z kaszą jaglaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane kopytka

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowujemy. Dodajemy do niej olej oraz odrobinę soli. Na gotującą wrzucamy kaszę jaglaną. Na wolnym ogniu gotujemy ją do momentu jak wchłonie wodę. Następnie zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut by „doszła”.
Tak przygotowaną miksujemy i delikatnie studzimy.
Krok 1 - Jaglane kopytka foto
2
Tak przygotowaną miksujemy i delikatnie studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Na stolnice wykładamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie i dodajemy pozostałe składniki ciasta, czyli: zmiksowaną kaszę, ziemniaki, szczyptę soli oraz jajko.
Krok 2 - Jaglane kopytka foto
3
Zagniatamy ciasto.
Krok 3 - Jaglane kopytka foto
4
Z gotowego ciasta odrywamy większe kawałki i toczymy z nich wałki. Otrzymane wałki dzielimy pod skosem na kopytka o długości około 4 cm.
Uformowane kopytka gotujemy około 4-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Ugotowane odcedzamy, porcjujemy na talerze, polewamy bułką i podajemy w towarzystwie sezonowych owoców. U mnie są to maliny.
Krok 4 - Jaglane kopytka foto
5
BUŁKA DO POLANIA: Masło rozpuszczamy. Następnie dodajemy do niego bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 5 - Jaglane kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.12.2016 01:00
Na pewno są dobre.
Wiesława1 30.11.2016 10:29
super pomysl
Wafelek2601 30.11.2016 10:07
Super wyglądają
Patrycja33 30.11.2016 09:42
Wygladaja bardzo smakowicie
Madzai 30.11.2016 09:41
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak