Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłuszka z kruszonką

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Crumble z jabłkami, czyli jabłuszka pod chrupiącą kruszonką to pomysł na prosty i pyszny deser. Idealny do popołudniowej kawy, gdy wpadną niezapowiedziani goście. Z pomocą jabłka prażonego Smak jego przygotowanie będzie jeszcze szybsze. 

Składniki:

jabłko prażone Smak 1 słoik

Kruszonka

mąka pszenna 6 łyżek
masło zimne 30 gramów
cukier puder 1 łyżka

Do dekoracji

mięta 4 liście
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłuszka z kruszonką

Jabłka to doskonały dodatek do jesiennych słodkości. Crumble jest bardzo prostym i szybkim do zrobienia deserem.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić crumble z jabłkami
  • ile piec jabłka pod kruszonką
  • jak zrobić kruszonkę
  • jak zrobić jabłka pod kruszonką

1. Przygotowujemy kruszonkę: w miseczce rozcieramy palcami masło z mąką i cukrem pudrem. 

2. Do naczyń żaroodpornych nakładamy prażone jabłka Smak.

3. Jabłka przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 15 minut.

4. Gotowe jabłuszka pod kruszonką posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami świeżej mięty.

Można do jabłek dodać cynamon, który nada jeszcze więcej słodkości oraz korzennej nuty smakowej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak