Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowiec
To świetny przepis na ciasto z galaretką i brzoskwiniami, przekładane masą śmietanową. Biszkopt jest wilgotny, bo nasączany sokiem z brzoskwiń i przekładany masą z kremówki. Smaku dodają także brzoskwinie i galaretka. Ciasto jest efektowne, proste w przygotowaniu i idealne na letni popołudnia przy kawce. Ciasto wymaga kilkugodzinnego chłodzenia przed podaniem.
Biszkopt:
1. Oddzielić żółtka o białek. Białka ubić na sztywno dosypując cukry. Gdy powstanie pulchna masa, ciągle ubijając, ale na nieco niższych obrotach, dodawać po 1 żółtku.
2. Wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na niedużych obrotach.
3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wielkości ok 25 x 40cm lub formę o średnicy 30 cm.
4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach, przestudzić.
5. Po przestudzeniu, biszkopt przełożyć górą na dół, czyli przewrócić i nasączyć syropem z brzoskwiń - ok. 2/3 ilości z puszki.
Masa śmietanowa:
1. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i odstawić do przestudzenia.
2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, pozostawić do przestudzenia - ja wymieszałam z galaretką i odstawiłam.
3. Śmietan-fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietana musi być mocno schłodzona, bezpośrednio wyjęta z lodówki, bo ciepła się nie ubije. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami. Dodać przestudzoną galaretkę, zmiksować.
4. Masę wylać na ciasto i włożyć do lodówki.
Galaretka brzoskwiniowa:
1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Galaretki rozpuścić w3 szklankach gorącej wody, odstawić do przestudzenia.
2. Brzoskwinie ułożyć na zastygniętej masie śmietanowej i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin do lodówki.