Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy torcik

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 7 sztuk
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka 1,5 szklanki
masło 1 kostka
cukier puder 1 szklanka
jabłka 1,20 kg
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
żółtko jajek 2 sztuki
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy torcik

Kroki postępowania

1
Białka ubić i dodać cukier, cukier wanilinowy i ubić na sztywny kryształ. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do masy i wymieszać łyżką
Krok 1 - Jabłkowy torcik foto
2
Przełożyć na dwie brytfanny po połowie.
Krok 2 - Jabłkowy torcik foto
3
Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Oba biszkopty ostudzić.
Krok 3 - Jabłkowy torcik foto
4
MASA: Margarynę utrzeć mikserem i dodać do niej cukier i żółtka. Utrzeć. Następnie dodać starte jabłka. Na koniec wmieszać sok z cytryny.
Krok 4 - Jabłkowy torcik foto
5
Na jednego biszkopta wyłożyć większą część masy. Przykryć drugim biszkoptem. Na drugiego biszkopta wyłożyć pozostałość masy.
Krok 5 - Jabłkowy torcik foto
6
Przylać lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 6 - Jabłkowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 17.11.2013 17:29
torcik pyszny mniam
nogawkuchni 13.10.2013 17:02
Świetny torcik,z pewnością przepyszny,prezentuje się zachęcająco,ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak