Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy sernik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto

mąka 2 niepełne szklanki
masło 200 g
cukier puder 5 łyzek
proszek do pieczenia 1, 5 łyzeczki
żółtko jajek 5 sztuk
kakao 2 łyzki

Masa budyniowa

mleko 1 i 1\2 szklanki
masło 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyzki
cukier waniliowy
żółtko jajek 1 sztuka

masa serowa

twaróg zmielony 800 g
śmietana 30% 100 ml
jajko 3 sztuki
cukier puder 300 g
mąka ziemniaczana 2, 5 łyzki
cukier waniliowy

dodatkowo

jabłka 6-7 sztuk
cynamon Prymat
cukier waniliowy
cukier puder do orószenie wierzchu

Porada

blacha 25 na 35 jabłka obgotowuje dosłownie 3-4 by były mięękie, ale jesli mamy miekka odmiane mozemy ich nie obgotowywac

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy sernik

Ciasto: Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie dodać masło, żółtka,cukier i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na około godzine. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na dnie rozłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Masa budyniowa: 1 szklanke mleka zagotować z masłem, cukrem i c ukrem waniliowym Pozostałe pół szklanki mleka połaczyć z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.Wystudzić. Jabłka: Jabłka obrac ze skórek, przekroic na półówki, wydrazyć środki.Obgotowac chwile .Oprószyc cynamonem i cukrem waniliowym. Masa serowa: Twaróg połaczyć ze smietanką , maka , dodac utarte z cukrem pudrem, cukrem waniliowym żółtka Białka ubic na sztywna piane , dodac do masy , wymieszac. Przygotowanie: Na wierzch c podpieczonego iasta wyłozyc mase budyniowa, poukładac delikatnie oprószone półóowki jabłek na masie budyniowej. Jesli środki sa duze wypełnic je budyniem.Na półowki jabłek wylac mase serowa.Wyrównac wierzch łyzką Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temp 175 st. c. Gotowe ciasto przed podaniem oprószyc cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 18.11.2015 11:44
Pyszne ciacho :)
Agnieszka-87-25 17.11.2015 16:02
uwielbiam takie ciasta
Aleksandra/Olcia 17.11.2015 14:44
super połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak