Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy jogurtowiec
Jogurtowiec z jabłkami to doskonały pomysł na deser lub słodką przekąskę. Jest niezwykle delikatny i rozpływa się w ustach. Ciasto jogurtowe najlepiej przygotowywać z owocami, w tym przypadku są to jabłka.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić jogurtowiec na zimno
- jak zrobić szarlotkę
- jak zrobić ciasto jogurtowe
1. Na dnie blaszki (28x19 cm) układamy ciastka.
2. Jogurt przekładamy do wysokiej miski, dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Składniki dokładnie mieszamy, chłodzimy i wylewamy na biszkopty. Przekładamy do lodówki, by masa stężała.
3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka dodając niedużą ilość wody, cynamon, goździki (podczas duszenia jabłka puszczą sok) i galaretkę (na "sucho").
4. Mieszamy, aż składniki się połączą, a jabłka staną się "kruche". Studzimy i wykładamy na masę jogurtową. Schładzamy w lodówce.