Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy jogurtowiec

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Coś dla maniaków szarlotek i jogurtowców, czyli dla mnie. Nie jest przesadnie słodkie. Słodkość biszkoptów stopniowo przełamywana jest mniej słodkim jogurtem i w końcu słodko-kwaskową masą jabłkową.

Składniki:

Składniki:

jogurt jabłkowy 800 gramów
biszkopty podłużne 1 opakowanie
żelatyna deserowa 4 łyżeczki
jabłka 800 gramów
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1/4 łyżeczki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy jogurtowiec

Jogurtowiec z jabłkami to doskonały pomysł na deser lub słodką przekąskę. Jest niezwykle delikatny i rozpływa się w ustach. Ciasto jogurtowe najlepiej przygotowywać z owocami, w tym przypadku są to jabłka.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić jogurtowiec na zimno
  • jak zrobić szarlotkę
  • jak zrobić ciasto jogurtowe

1. Na dnie blaszki (28x19 cm) układamy ciastka.

2. Jogurt przekładamy do wysokiej miski, dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Składniki dokładnie mieszamy, chłodzimy i wylewamy na biszkopty. Przekładamy do lodówki, by masa stężała.

3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka dodając niedużą ilość wody, cynamon, goździki (podczas duszenia jabłka puszczą sok) i galaretkę (na "sucho").

4. Mieszamy, aż składniki się połączą, a jabłka staną się "kruche". Studzimy i wykładamy na masę jogurtową. Schładzamy w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak