Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy Dziad

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5szt
mąka pszenna 1,5szklanki
margaryna 1kostka
cukier kryształ 1szklanka
cukier waniliowy 1szt
proszek do pieczenia 2łyżeczki
kakao 1łyżka
jabłka 6szt
cukier puder 2łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy Dziad

Ciasto
Rozpuścić margarynę i ostudzić. Obrać jabłka 2 szt po kroić w kostkę a pozostałe w paski .Oddzielić białka od żółtek , ubić białka na sztywną pianę dodać cukier nie przerywając ubijania , następnie dodać żółtka nadal ubijając ,wlać cienkim strumieniem roztopioną margarynę i miksować ok 2 minuty. Na koniec łyżką u mieszać mąkę z proszkiem do pieczenia . podzielić ciasto na 2 równe porcje do jednej dodać jabłka w kostce wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do drugiej części ciasta dołożyć kakao i dobrze wymieszać wylać na ciasto z jabłkami i poukładać jabłka w paski na wierzchu . Ciasto wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec ok 30-35 min .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 08.12.2015 09:34
pyszne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak