Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe z pianką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
galaretka agrestowa

Lista składników

żółtko jajek 3
cukier 3/4 szkl
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pełnoziarnista 2 szkl
masło 1/2 paczki

Piana

białko 5 szt
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe z pianką

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy w rozgrzanym rondelku ok.8 minut. Dodajemy galaretkę i jeszcze troszkę smażymy. Studzimy.

Krok 1 - Jabłkowe z pianką foto
2
Do miski dajemy składniki na ciasto
Krok 2 - Jabłkowe z pianką foto
3
Zagniatamy.
Krok 3 - Jabłkowe z pianką foto
4
3/4 ciasta rozkładamy na wysmarowanej blaszce i nakłuwamy widelcem. Pozostałe ciasto dajemy na 15 minut do zamrażalnika.
Krok 4 - Jabłkowe z pianką foto
5
Na ciasto dajemy zimne jabłka
Krok 5 - Jabłkowe z pianką foto
6
na jabłka dajemy ubitą pianę z białek.
Krok 6 - Jabłkowe z pianką foto
7
Pozostałe ciasto rozkruszamy i dajemy do nagrzanego piekarnika.
Krok 7 - Jabłkowe z pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak