jabłkowe szaleństwo

jabłkowe szaleństwo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    150 ml
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • jabłko

    2 szt
  • ciasto naleśnikowe

  • olej do smażenia

  • lody śmietankowe

    2 gałki
  • syrop cynamonowy

  • bita śmietana

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania jabłkowe szaleństwo

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, obtaczamy w cieście naleśnikowym (otrzepują jego nadmiar) i smażymy na głębokim tłuszczu tylko tyle aby ciasto się zarumieniło. Wykładamy na talerz, na którym znajduje się pergamin ,aby dobrze się osączyły. Tak powstałe jabłka umieszczamy na kilka minut w lodówce. Po tym czasie układamy je promieniście w pucharku. Następnie umieszczamy w pucharku lody śmietankowe i zalewamy kawą. Całość przykrywamy bitą śmietaną i polewamy syropem cynamonowym. Do dekoracji deseru można użyć naleśnikowych róży , które robi się zwijając pół naleśnika w rulon i odcinając dolną jego część.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

wiola333 29.08.2012 09:51
pycha
Ewa6274879 20.08.2012 21:20
świetny deser!
beata111
beata111 17.08.2012 17:07
zgadzam się z Ag a
beata111
beata111 17.08.2012 16:52
super
Agnieszka91 16.08.2012 14:14
pyszny deserek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat