Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłko gotowane w winie.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
Cynamon mielony Prymat solidna szczypta
Imbir mielony Prymat szczypta
cukier waniliowy 2 łyżeczki
wino czerwone 2/3 (półsłodkie)
Goździki całe Prymat 5 sztuk
jabłko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłko gotowane w winie.

Jabłko przełożyć do garnuszka i zalać wodą i winem.Przestawić na kuchenkę i zacząć gotowanie. Od razu po uruchomieniu palnika dodać cynamon,imbir,goździki i cukier waniliowy.Zamieszać zawartość garnuszka tak,by przyprawy połączyły się z winem rozcieńczonym z wodą. Gotować jabłko w winie i przyprawach na średnim ogniu aż do miękkości.
Takie jabłko to jak dla mnie smakowita,aromatyczna forma niskokalorycznego deseru bardzo szybkiego w przygotowaniu.Ciepłe jabłko można zjeść z dodatkiem bitej śmietany,lodów,czy jogurtu,z pewnością będzie to pyszne połączenie.Ja akurat w tym przypadku z owych wymienionych dodatków zrezygnowałam,bo chciałam,żeby było mniej kalorycznie,ale i bez pysznych bonusów takie jabłko było smakowitą"leguminą".Zmieszane z wodą wino z dodatkiem przypraw można wykorzystać,powstał z tej mieszanki naprawdę smakowity grzaniec,który można sobie popijać w chłodny dzień,z pewnością bardzo rozgrzeje,a przy okazji nic się nie zmarnuje.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 17.09.2013 10:14
ale pyszne te jabłuszko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak