Jabłka w cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • żółka

    3 szt
  • margaryna

    30 dag
  • śmietana gęsta

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 szt
  • cukier

    1 szkl
  • jabłka

    6-7 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w krążki lub kawałki. Mąkę i margarynę siekamy nożem na stolnicy, dodajemy pozostałe skłądniki i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na dwa placki. Na jednym układamy jabłka a drugim przykładamy jabłka i dociskamy ciasto. Następnie wykrawamy np szklanką kółka. Ukłądamy gotowe placuszki na blaszce , smarujemy roztrzepanym jajkiem , posypujemy cukrem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stponi przez około 40 minut , aż będą miały złoty kolor. SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kamyk 04.06.2013 22:00
bardzo smaczny deser
Ewelina47 17.04.2013 20:48
szybko smacznie ... super
artur7 01.02.2013 14:40
fajne placki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat