Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pod pajęczynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder 100 g
masło lub margaryna 100 g
żółtko jajek 3 małe lub 2 duże
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 100 g
masło 10 g
sok cytrynowy 10 g
cynamon 1 łyżeczka
Pajęczynka: cukier 100 g
woda 40 g
Nadzienie: 500 g
mus jabłkowy 500 g
Ciasto: 200 g
mąka pełnoziarnista 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pod pajęczynką

Mąkę posiekać z tłuszczem,żółtka utrzeć z cukrem,połączyć wszystko, wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce pół godziny.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki.Cukier rozpuścić w garnku, a kiedy stanie się płynny dodać sok z cytryny, cynamon i jabłka.Jabłka poddusić,aż odparują i staną się miękkie.
Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i okleić ciastem.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 15 minut, po tym czasie wyłożyć babeczkę z foremki,napełnić masą jabłkową i wstawić do piekarnika na 5 minut zmniejszając jednocześnie temperaturę do 160 stopni.
Zagotować cukier z wodą i mieszać,aż zgęstnieje. Ściągnąć z ognia i kiedy trochę przestygnie widelcem ciągnące się nitki karmelu układać na papierze do pieczenia. Pajęczynką udekorować przestudzone babeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 15.02.2013 13:29
świetny pomysł
hahanka 15.02.2013 13:29
świetny pomysł
miroslawa 02.12.2012 05:55
super fantastyczny pomysł, gratuluję
Lemon 01.12.2012 20:06
pyszne
Monika111 01.12.2012 20:03
Ale fajny przepis :)
Cukiereczek13 01.12.2012 19:25
wspaniałe ;)
Małgorzata106 01.12.2012 19:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak