Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pieczone w cieście.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanka
margaryna 0,5 kostka
śmietana 18 proc 120 ml
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
konfitura wiśniowa
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
migdały
masło wiórki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pieczone w cieście.

Kroki postępowania

1
Jabłko to najstarszy znany owoc, pochodzi z ‘’ Raju”. Każdy zna historię Adama i Ewy opisaną w Biblii.
Według pomologów jabłoń pochodzi z Azji, a jej ślady sięgają ery neolitycznej. Jabłko zawiera dużo pektyn, które są cenne dla układu trawiennego, zawiera witaminę C, A, oraz potas, wapń i magnez.
Anglicy mówią : zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Nasi dietetycy zalecają dwa jabłka dziennie, jedno dla zdrowia, a drugie dla urody.
Wykonanie:
Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą.
Tłuszcz posiekać z mąką, dodać drożdże ze śmietaną i cukrem.
Ciasto zagnieść i rozwałkować. Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek.
Na każdy kwadrat położyć jabłko, obsypać cukrem cynamonowym.
Ciasto zlepić dokładnie nad jabłkiem. Wierzch posypać migdałami i wiórkami masła.
Krok 1 - Jabłka pieczone w cieście. foto
2
Piec w temp.180stop. około 20min do zrumienienia ciasta.
Krok 2 - Jabłka pieczone w cieście. foto
3
II wersja – można użyć gotowego ciasta francuskiego.
Krok 3 - Jabłka pieczone w cieście. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 08.11.2013 07:41
super przepis
Maria 70 06.11.2013 00:16
Lubię jabłka w cieście.Mam swoją ulubioną cukiernię z takimi jabłkami.
Jolie 05.11.2013 19:34
świetny pomysł i wykonanie!
iwi 05.11.2013 16:33
Pyszne jabłuszka
mic 05.11.2013 16:03
w domu jabła mam, składniki pozostałe takze, może zrobiłbynm..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak