Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik ze skórką pomarańczy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3,5 szklanki
cukier 2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 4
margaryna do pieczenia 1
Skórka pomarańczowa kandyzowan 200 g
cynamon 1 łyżeczka
dodatek śmietana 18 %
jabłka prażone 2

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik ze skórką pomarańczy

Kruche Ciasto zagniatamy z : 3,5 szklanki mąki, 1 szklanki cukru, 3 łyżek proszku do pieczenia, cukru waniliowego, margaryny i 4 żółtek. Jeśli ciasto wyda nam się za suche możemy dodać 1-2 łyżki śmietany 18%. Odkładamy ciasto do lodówki na około 10 minut.

Na blachę o 25x35 użyłam 2 słoików własnej roboty podsmażonych jabłek.

Wyłożyć jabłka do miseczki wymieszać z cynamonem i kandyzowaną skórka pomarańczy( kupiłam taką gotową w Tesco)

Piana: 4 białka i 1 szklanka cukru ubić mikserem na sztywną pianę.

Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę dajemy ciasto( zostawiłam troszeczkę ciasta na posypkę) a następnie dajemy nasze jabłka a na nich pianę. Na koniec "rozrzucamy" po pianie te resztkę ciasta w małych kawałeczkach.

Pieczemy w temperaturze 175C przez około 50 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 03.02.2014 20:18
Ciekawy ;)
AnielskaSlodycz 15.01.2014 11:15
mi to smakuje.
everay 06.01.2014 12:53
napewno przepyszne:)
Marta1986 06.01.2014 12:32
smaczne słodkości
dodi 06.01.2014 12:30
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak