Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z połówek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

margaryna 250 g
mąka pszenna 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek homogenizowany 1 szt -200g
jabłka 5-6 średnie
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy
cukier puder 1 łyżka
powidła śliwkowe
cynamon Prymat

LUKIER

cukier puder 1 szkl
śmietana 30% 1.5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z połówek

Kroki postępowania

1
mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, posiekać z miękką margaryną, dodawać pozostałe składniki- żółtko, serek, cukry, zagniesc ciasto. Podzielić je na 2 czesci. jedna część rozwałkować i wyłożyc nim blaszkę, tak by ciasto wychodziła również na boki.
Blaszka 20x30cm
Krok 1 - Jabłecznik z połówek foto
2
Jabłka obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. napełniamy powstałe dziurki powidłami.
Krok 2 - Jabłecznik z połówek foto
3
na rozwałkowane ciasto w blaszce układamy jabłka, dziurką do dołu, posypujemy cynamonem.
Krok 3 - Jabłecznik z połówek foto
4
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka. Ponakłuwać górne ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 60 minut, az ciasto sie zrumieni.
Krok 4 - Jabłecznik z połówek foto
5
Śmietankę mieszamy z cukrem pudrem , stopniowo go dosypując tworząć lukier.
Krok 5 - Jabłecznik z połówek foto
6
Gorące ciasto polac lukrem, odstawic do zastygnięcia lukru.

Smacznego :)
Krok 6 - Jabłecznik z połówek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 01.04.2015 17:19
Pyszny jabłecznik
Barbara777 01.04.2015 16:45
mniam mniam dobre
Mietek z20 01.04.2015 15:21
Ale smakowitości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak