Jabłecznik z pianką i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki

Masa jabłkowa:

  • jabłka

    1 kilogram
  • cukier

    4 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka

Piana:

  • cukier

    1 szklanka
  • białko

    5 sztuk
  • kisiel truskawkowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche: margarynę i mąkę siekamy, dodajemy żółtka i proszek - zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
Masa jabłkowa: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier i cynamon i mieszamy.
Piana: białka ubijamy, dodajemy cukier i kisiel (proszek).
na posmarowana tłuszczem blaszkę wykładamy I część ciasta, następnie masę jabłkową, ubitą pianę, wierzch posypujemy startą na tarce o grubych oczkach II częścią ciasta. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kumcok 09.11.2019 16:25
Margaryny 500 gr ? I na jaka blache ten przepis ?
Doradca Smaku 12.11.2019 08:15
W przepisie została wykorzystana 1 kostka margaryny, która ma 250 g. Podany przepis jest na standardową blachę do pieczenia, czyli ok. 36x24 cm.
goofy9 12.02.2011 21:00
potwierdzam :)
niciapn 10.02.2011 16:35
pycha jak od mamy :)
aginaa 09.02.2011 10:50
smaczny
matii6 04.02.2011 10:16
ten jabłecznik jest przepyszny
novita26 23.01.2011 14:58
super
novita26 23.01.2011 14:58
super
Teresa19 22.01.2011 20:29
Pycha.
krzyniu1984 18.01.2011 08:30
pyszny!!
banditka 08.01.2011 09:20
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat