Jabłecznik z pianką

Jabłecznik z pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • cukier

    18 dag
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • margaryna

    18 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana

    2 łyżki
  • jabłka

    1,20 kg
  • białko

    4 sztuki
  • cukier

    pół szklanki
  • POSYPKA

  • margaryna

    pół kostki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier

    pół szklanki
  • proszek do pieczenia

    pół łyżeczki
  • mąka

    1,5 szklanka
  • Soda oczyszczona Prymat

    pół łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jabłecznik z pianką

CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, dodać sodę, cukier i proszek. Wymieszać. Zrobić kopkę w niej rowek, dodać żółtka, margarynę i śmietanę. Wyrobić ciasto. Wyłożyć go na wysmarowaną margaryną brytfannę. Na ciasto dać obrane ze skórki i starte na tarce jabłka. Posypać cukrem. Następnie ubić białka, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na jabłka. Następnie wymieszać wszystkie składniki na posypkę i zrobić właśnie posypkę. Wyłożyć na pianie. Piec w 180 st. przez 40 minut. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Kuchareczka2 10.08.2013 21:13
pyszne ciasto
babcia
babcia 26.10.2012 21:01
też taki robię
babcia
babcia 26.10.2012 21:01
też taki robię
Andzia1977
Andzia1977 31.05.2012 19:55
pewnie pyszny?
pioge7 15.05.2012 07:42
mniam
1j1o1l1a1 13.05.2012 15:00
smakowite :)
Paweł10 13.05.2012 14:02
uwielbiam :)
Pietruszka 13.05.2012 13:41
Fajne ciacho:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat