Jabłecznik z kisielem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    4 szt
  • śmietana kwaśna

    2-4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Pianka:

  • białko

    4 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka z czubkiem
  • aromat

  • Dodatki:

  • jabłka

    ok1 kg
  • kisiel

    1 kopiasta łyżka
  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części. Większą wylepić spód przygotowanej dużej blaszki.
Jabłka obrać, pokroić i oprószyć dość równomiernie kisielem. Wyłożyć jabłka na ciasto i zasypać cynamonem.
Ubić białka, dodać cukier sok z cytryny albo aromat i mąkę ziemniaczaną.
Wyłożyć na jabłka i zasypać kruszonką z reszty ciasta.
Piec ok 40 min w 190 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 30.04.2017 20:16
Pyszne musi być.
Patrycja33 30.04.2017 19:29
ciekawe ciacho :)
Wacław 30.04.2017 19:10
fajny jabłecznik :-)
Krystyna32 30.04.2017 19:04
pyszności :)
bertpvd 30.04.2017 16:32
Smaczny przepis
Franciszek 30.04.2017 14:00
dobre do kawy
MagdalenaIC 29.04.2017 22:57
Na pewno pyszny :)
Renata9 29.04.2017 22:39
Bardzo fajne ciacho
Łukasz15 29.04.2017 22:04
Smaczne ciasto
2milutka 29.04.2017 21:14
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat