Jabłecznik z dodatkiem śliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • cukier puder

    2,5 szklanki
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    3 sztuki
  • masło

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • biała czekolada

    1 tsbliczka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • powidła śliwkowe

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, cukrem pudrem. Zagniatamy ciasto, dodajemy żółtka oraz masło, dzielimy na proporcje 3/4 oraz 1/4. Ciasto o wielkości 3/4 należy rozwałkować na blasze prostokątnej, natomiast 1/4 ciasta wstawiamy do lodówki. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cukrem pudrem, rozkładamy na cieście. Następnie wykładamy kleksy powideł. Ciasto z lodówki należy rozwałkować i pokroić na paski szerokości 1 cm. Układamy na jabłkach . Pieczemy godzinę w temp. 160 stopni. Po
wyjęciu studzimy, dekorujemy cukrem pudrem oraz roztopioną białą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Internetowa Kuchnia 15.04.2015 15:19
zjadłabym ;)
Ada-Gaba 14.04.2015 21:41
pysznie wygląda
wwwiolka 14.04.2015 21:13
Bardzo fajny przepis.
justynkag 14.04.2015 21:11
pysznie wygląda
joanna43 14.04.2015 19:33
cudownie się prezentuje
marenka 14.04.2015 18:47
pyszne ciasteczko...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat