Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z dodatkiem śliwek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier puder 2,5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
mąka pszenna 3 sztuki
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
biała czekolada 1 tsbliczka
cukier puder 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z dodatkiem śliwek

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, cukrem pudrem. Zagniatamy ciasto, dodajemy żółtka oraz masło, dzielimy na proporcje 3/4 oraz 1/4. Ciasto o wielkości 3/4 należy rozwałkować na blasze prostokątnej, natomiast 1/4 ciasta wstawiamy do lodówki. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cukrem pudrem, rozkładamy na cieście. Następnie wykładamy kleksy powideł. Ciasto z lodówki należy rozwałkować i pokroić na paski szerokości 1 cm. Układamy na jabłkach . Pieczemy godzinę w temp. 160 stopni. Po
wyjęciu studzimy, dekorujemy cukrem pudrem oraz roztopioną białą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 15.04.2015 15:19
zjadłabym ;)
Ada-Gaba 14.04.2015 21:41
pysznie wygląda
wwwiolka 14.04.2015 21:13
Bardzo fajny przepis.
justynkag 14.04.2015 21:11
pysznie wygląda
joanna43 14.04.2015 19:33
cudownie się prezentuje
marenka 14.04.2015 18:47
pyszne ciasteczko...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak