Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z budyniem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

żółtko jajek 3
mąka 40 dag.
masło lub margaryna 1 kostka
cukier 5 dag.

Budyń

budyń śmietankowy 1
żółtko jajek 3
cukier 3 łyżki
mleko 0,5 litra

Pozostałe składniki

jabłka 4-5
białko 6
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniem

Kroki postępowania

1
Zagnieść ciasto z żółtek, mąki, margaryny i cukru. Podpiec w piekarniku aż na złoty kolor.
Krok 1 - Jabłecznik z budyniem foto
2
Budyń, cukier, żółtka wymieszać z małą ilością mleka. Pozostałe mleko ugotować. Dodać do gotującego się mleka pozostałe składniki.
Krok 2 - Jabłecznik z budyniem foto
3
Białka ubić , dodając szklankę cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną.
Krok 3 - Jabłecznik z budyniem foto
4
Jabłka pokroić w kostkę.
Krok 4 - Jabłecznik z budyniem foto
5
Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń, następnie jabłka i pianę. Piec w 180 stopniach na złoty kolor piany.
Krok 5 - Jabłecznik z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.10.2014 15:25
wczoraj taki robiłam
irenka 28.09.2014 18:50
pycha ciacho,lubię jabłecznik
dodi 28.09.2014 15:15
apetycznie wygląda
Futka 28.09.2014 14:43
Boski jabłecznik - niebo dla podniebienia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak