Jabłecznik z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • żółtka

    3
  • mąka

    40 dag.
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • cukier

    5 dag.

Budyń

  • budyń śmietankowy

    1
  • żółtka

    3
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    0,5 litra

Pozostałe składniki

  • jabłka

    4-5
  • białka

    6
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik z budyniem foto
Zagnieść ciasto z żółtek, mąki, margaryny i cukru. Podpiec w piekarniku aż na złoty kolor.
Krok 2 - Jabłecznik z budyniem foto
Budyń, cukier, żółtka wymieszać z małą ilością mleka. Pozostałe mleko ugotować. Dodać do gotującego się mleka pozostałe składniki.
Krok 3 - Jabłecznik z budyniem foto
Białka ubić , dodając szklankę cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną.
Krok 4 - Jabłecznik z budyniem foto
Jabłka pokroić w kostkę.
Krok 5 - Jabłecznik z budyniem foto
Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń, następnie jabłka i pianę. Piec w 180 stopniach na złoty kolor piany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 05.10.2014 15:25
wczoraj taki robiłam
irenka 28.09.2014 18:50
pycha ciacho,lubię jabłecznik
dodi 28.09.2014 15:15
apetycznie wygląda
Futka 28.09.2014 14:43
Boski jabłecznik - niebo dla podniebienia :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat